INFORMARE DE PRESA

INFORMARE DE PRESA

INFORMARE DE PRESA : În vederea diminuarii numarului de arderi ale miristilor si resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si ale vegetatiei pajistilor permanente produse la nivelul judetului Bacau, aducem la cunostinta tuturor fermierilor ca, potrivit articolelor 93 si 94 ale Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune, transpus in legislatia nationala prin Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri, unul din standardele privind bunele conditii agricole ale terenurilor, obligatoriu a fi respectat, este GAEC 6 — Mentinerea nivelului de materie organic in sol, inclusiv interdictia de a incendia miristele arabile.

Cerinta obligatorie pentru beneficiarii platilor din cadrul schemei/masurii de plata/ajutorului/sprijinului solicitat, imperativ a fi respectata, este GAEC 6.2 — Este interzisd arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.

Obiectivul acestui standard este mentinerea materiei organice in sol si prevenirea poluarii atmosferei.

INFORMARE DE PRESA.

Fermierul care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale padioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare etc.).

intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Garda Nationala de Mediu (GNM) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenté (IGSU) a fost incheiat Protocolul de colaborare 2303/615/1405800/20.04.2015 al carui scop este cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea, de catre fermierii care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale, a conditiilor GAEC referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

În cazul in care fermierul constata ca suprafete ale exploatatiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi penalizat, acesta trebuie s4 prezinte la APIA, in decurs de 10 zile lucratoare de la producerea evenimentului, 0 copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la politie sau la inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta privind producerea acestui fapt.

De asemenea, vegetatia ierboasa sau lemnoasa de pe pajistile permanente nu trebuie arsa intrucat se distruge materia organica si se polueaza atmosfera.

Nerespectarea de catre fermieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru anul in curs sau mai multi ani (conform art. 91, 97 si 99 din Regulamentul (CE) nr. 1306/2013, respectiv Ordinul M.A.D.R. nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni administrative pentru ecoconditionalitate aplicabil schemelor si masurilor de sprijin pentru fermieri incepand cu anul 2016.

AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTIE PENTRU AGRICULTURA CENTRUL JUDETEAN BACAU.

 

INFORMARE DE PRESA.

[bsk-pdf-manager-pdf id=”704″]

Alte anunțuri se pot vizualiza pe pagina https://primariagarleni.ro/category/anunturi-si-comunicate/

 

menu
menu
sikerimm